Ce am de invatat

Construirea unei case este un proiect complex. Oricate lucruri ai sti, vei gasi mereu ceva nou de invatat. Fiecare din noi este priceput intr-un domeniu sau altul... iar noi ne pricepem sa construim durabil! Aici vei gasi detalii si explicatii care se vor dovedi utile in diversele etape din proiectul tau. Speram sa iti fie de folos!

Dictionar de termeni tehnici

Pasta de ciment (sau lapte de ciment)

 • Amestec de ciment cu apa.

Pardoseala

 • Element de constructie interior cu rol de asigurare a unei suprafete pentru circulatie.

Perete

 • Element vertical avand rol principal de delimitare a spatiului construit; poate avea si un rol portant (de preluare de sarcini verticale si orizontale).

Permeabilitatea betonului

 • Proprietate a betonului de a lasa sa treaca prin el apa, aer, radiatii etc. Cu cat permeabilitatea betonului la apa este mai mica, cu atat rezistenta lui la inghet/dezghet, penetrare agenti externi s.a. este mai mare. De regula, cantitatea mai mare de ciment si raportul apa/ciment mai mic conduc la micsorarea permeabilitatii (in conditiile punerii in opera corecte a betonului).

Pilot

 • Elemente structurale de fundare in adancime, caracterizate printr-un raport mare (de obicei peste 15) intre lungime si latura sectiunii transversale sau diametru.

Placa

 • Element orizontal pentru delimitarea pe verticala a spatiului construit si care are intotdeauna si un rol portant.

Planseu

 • Ansamblul format din grinzi (optional), nervuri (optional) si placi plane sau bolti.

Popi de sustinere

 • Element vertical de sustinere a cofrajelor si elementelor orizonale pana la intarirea completa a betonului (poate fi stalp, par, barna etc.) avand diverse intrebuintari, mai ales ca element de sustinere sau de sprijin

Prefabricat

 • Element de beton realizat in serie, de regula intr-o hala special amenajata, care urmeaza sa fie transportat si montat pe santier.

Priza betonului

 • Trecerea de la faza de beton proaspat la faza de beton rigid (a nu se confunda cu betonul intarit).
1

Echivalenta clase de betoane

Cand vine vorba de rezistenta betonului, mesterii (si de multe ori si proiectantii) vorbesc de marci, producatorii de beton si de ciment vorbesc de clase, nici nu e de mirare ca te simti derutat.

De unde aceasta confuzie? Simplu - normativul pentru prepararea betoanelor a evoluat si cu aceasta evolutie a avut loc si modificarea marcilor in clase de betoane, precum si a clasificarii lor. Puterea obisnuintei a facut ca “marcile” sa ramana in limbajul curent, desi nu mai sunt de actualitate.

In tabelul urmator iti prezentam echivalenta intre aceste marci / clase, in functie de anul revizuirii normativului (codului de practica).

Speram sa fie cu folos si sa te ajute sa te orientezi mai usor in discutiile cu mesterii si proiectantii, dar si in depozitele de constructii.

 

Normativ Clase de betoane (marci de betoane)
CP012-2007 C6/7.5 C8/10 C12/15 C16/20 C18/22.5 C20/25 C25/30
C 140-1986 Bc 7.5 Bc 10 Bc 15 Bc 20 Bc 22.5 Bc 25 Bc 30
C140-1979 B100 B150 B200 B250 B300 B330 B400

muncitor constructiiCALCULATOR MATERIALE >
Calculeaza-ti necesarul de TENCO x
muncitor constructii
( completati in mm )
( completati in m2 )
Completarea tuturor campurilor este obligatorie.
 • M100T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

 • M50T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

 • M25T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

Contact x

Date de contact

Calea Floreasca, nr. 169A, cladirea B,
etaj 7/8, sector 1, Bucuresti

Telefon

021 231 77 08/09

Fax

021 203 91 10

Email

contact@construiesc-singur.ro