Ce am de invatat

Construirea unei case este un proiect complex. Oricate lucruri ai sti, vei gasi mereu ceva nou de invatat. Fiecare din noi este priceput intr-un domeniu sau altul... iar noi ne pricepem sa construim durabil! Aici vei gasi detalii si explicatii care se vor dovedi utile in diversele etape din proiectul tau. Speram sa iti fie de folos!

Dictionar de termeni tehnici

Capacitate portanta

 • Sarcina maxima pe care o poate prelua un sistem constructiv sau un element de constructie.

Carbonatarea betonului

 • Proces de reactie a pietrei de ciment cu dioxidul de carbon (CO2) in timp, care conduce la scaderea alcalinitatii betonului, prin trasformarea hidroxidului de calciu [Ca(OH)2] in carbonat de calciu (CaCO3).

Ciment

 • Material de constructie in forma de pulbere fina, obtinut prin macinarea clincherului si care, in contact cu apa, face priza si se intareste. Cimentul se utilizeaza la prepararea mortarelor si betoanelor.

Clasa mortarului/betonului

 • Rezistenta la compresiune determinata pe probe standardizate (cuburi, prisme) la 28 de zile.

Cofraj

 • Cofrajele sint constructii auxiliare, de cele mai multe ori provizorii, necesare la mentinerea betonului proaspat pana la intarirea acestuia, pentru obtinerea formei dorite a elementului de constructii.

Confinarea betonului

 • Amplasarea perimetrala a armaturii in sectiunea de beton in vederea limitarii deformatiilor transversale ale elementului de constructie.

Consola

 • Element de constructie liber la unul dintre capete si incastrat la celalalt capat (pot sustine un balcon, cornisa s.a.).

Corp de zidarie

 • Element prefabricat, destinat utilizarii la lucrari de zidarie.

Coroziune

 • Termen general care desemneaza degradarea materialelor (de constructie) prin procese de natura chimica, ca urmare a actiunii mediului inconjurator.

Cota zero ±0,00

 • Nivelul de referinta fata de care sunt exprimate toate cotele de nivel dintr-un proiect. De regula corespunde cotei pardoselii parterului.

Cota de fundare

 • Distanta masurata de la nivelul terenului pana la partea cea mai de jos a fundatiei (talpa fundatiei).
1

Echivalenta clase de betoane

Cand vine vorba de rezistenta betonului, mesterii (si de multe ori si proiectantii) vorbesc de marci, producatorii de beton si de ciment vorbesc de clase, nici nu e de mirare ca te simti derutat.

De unde aceasta confuzie? Simplu - normativul pentru prepararea betoanelor a evoluat si cu aceasta evolutie a avut loc si modificarea marcilor in clase de betoane, precum si a clasificarii lor. Puterea obisnuintei a facut ca “marcile” sa ramana in limbajul curent, desi nu mai sunt de actualitate.

In tabelul urmator iti prezentam echivalenta intre aceste marci / clase, in functie de anul revizuirii normativului (codului de practica).

Speram sa fie cu folos si sa te ajute sa te orientezi mai usor in discutiile cu mesterii si proiectantii, dar si in depozitele de constructii.

 

Normativ Clase de betoane (marci de betoane)
CP012-2007 C6/7.5 C8/10 C12/15 C16/20 C18/22.5 C20/25 C25/30
C 140-1986 Bc 7.5 Bc 10 Bc 15 Bc 20 Bc 22.5 Bc 25 Bc 30
C140-1979 B100 B150 B200 B250 B300 B330 B400

muncitor constructiiCALCULATOR MATERIALE >
Calculeaza-ti necesarul de TENCO x
muncitor constructii
( completati in mm )
( completati in m2 )
Completarea tuturor campurilor este obligatorie.
 • M100T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

 • M50T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

 • M25T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

Contact x

Date de contact

Calea Floreasca, nr. 169A, cladirea B,
etaj 7/8, sector 1, Bucuresti

Telefon

021 231 77 08/09

Fax

021 203 91 10

Email

contact@construiesc-singur.ro