Pentru realizarea zidariilor se pot utiliza corpuri de zidarie:
- ceramice (caramizi pline sau cu goluri)
- din beton (cu agregate obisnuite sau usoare)
- din BCA (beton celular autoclavizat)
In functie de caracteristicile blocurilor de zidarie, inaltimea constructiei, tipul constructiei, acestea pot fi utilizate la realizarea peretilor structurali sau nestructurali.
Clasa mortarului de zidarie utilizat (rezistenta la compresiune la 28 de zile) se alege in functie de rezistenta blocurilor de zidarie. Normativele in vigoare prevad corespondenta intre clasa mortarului si tipul de caramida utilizat:
Clasa mortarului
de zidarie
|
Tipul de caramida utilizat
|
M10 (M10Z) |
caramida, beton |
M5 (M5Z) |
caramida, beton, BCA |
M2,5 (M2,5Z) |
BCA |
Cu produsul Tenco (liant pentru zidarie si tencuiala) pot fi realizate toate clasele de mortare. Realizarea mortarelor cu Tenco, cu retetele recomandate pe sac si in materialele informative, asigura o buna aderenta la toate tipurile de blocuri de zidarie.
Etapele de realizare a peretilor de zidarie:
- curatarea stratului de baza
- prepararea mortarului (Tenco + nisip + apa)
- asezarea mortarului de poza. Se niveleaza si se incepe zidirea (cu teserea rosturilor). Blocurile de zidarie se uda bine cu apa inainte de punerea in opera (in special pe perioada de timp calduros).
- pozitionarea elementelor de zidarie, cu interspatii pentru rosturile verticale
- aplicarea mortarului in rosturile verticale
- asezarea mortarului in rostul orizontal
- plasarea fiecarui bloc de zidarie, prin presare, peste mortar. Surplusul de mortar se curata cu mistria.
- reluarea ultimelor 4 etape
Dupa realizarea primelor randuri pentru verificarea orizontalitatii si verticalitatii zidariei, se amplaseaza la capetele peretelui cateva blocuri ca repere de colt, intre care se intind apoi sfori pentru marcarea traseului fiecarui rand de caramizi. Se verifica orizontalitatea fiecarui rand.
Atentie! Nu este admisa intreruperea executarii zidariei dupa amplasarea stratului de mortar orizontal (care se intareste si nu mai asigura aderenta cu urmatorul rand de caramizi).
Rosturile trebuie umplute pe toata lungimea lor, iar in cazul in care zidaria urmeaza sa fie tencuita rosturile se lasa neumplute pe o adincime de 1-1,5 cm de la fata exterioara, pentru ca tencuiala sa adere mai bine pe suprafata.