Realizare plansee, grinzi, centuri

Planseele sunt elemente de suprafata plane care compartimenteaza cladirea pe verticala in niveluri (plansee intermediare), sau o delimiteaza de mediul exterior (planseu peste ultimul nivel).

Rezemarea planseelor se face, in functie de dimeniunea lor si solutia aleasa de proiectant, pe:

  • cadre (stalpi si grinzi) sau stalpi
  • pereti structurali (direct sau prin intermediul unor centuri de beton armat)
1

Cofrarea

Cofrarea se realizeaza cu verificarea atenta a orizontalitatii, stabilitatii, etanseitatii si posibilitatii realizarii legaturilor cu barele de legatura din elementele verticale

Modularea panourilor de cofraj  si esafodajului de sustinere si sprijinire trebuie facuta cu mare atentie.

2

Armarea

Armarea placilor se face conform prevederilor din proiect (tipul armaturii, numar bare, pozitie, asigurarea acoperirii cu beton). 

Retelele de armaturi vor avea legate in mod obligatoriu incrucisarile armaturilor marginale (de pe conturul placii). Incrucisarile armaturilor din mijlocul placilor pot fi legate din 2 in 2, in ambele sensuri (sah).

La montarea armaturilor din placi se iau masuri pentru asigurarea bunei desfasurari a turnarii si compactarii betonului.

La grinzi se leaga toate incrucisarile barelor armaturii cu colturile etrierilor.

3

Betonarea

Betonarea grinzilor se face in straturi orizontale cu grosimea de 30…50m.

Compactarea este obligatorie si se face de regula cu pervibratorul. Grosimea betonului inainte de vibrare trebuie sa fie mai mare decat dimensiunea prevazuta a planseului, intrucat prin vibrare betonul se taseaza.

Turnarea betonului in placi si grinzi incepe la 1...2 ore dupa incheierea turnarii stalpilor sau peretilor pe care reazema, pentru a se asigura o buna legatura cu aceste elemente verticale si a compensa eventualele tasari ale betonului din aceste elemente.

Grinzile si placile care sunt in legatura se toarna, de regula, in acelasi timp; se admite crearea unui rost de lucru la 1/5…1/3 din deschiderea placii si turnarea ulterioara a acesteia

Atentie! Circulatia muncitorilor si a mijloacelor de transport se face numai pe podine de lucru montate anterior betonarii. Nu se circula pe carcasele de armaturi!

La turnarea placii se folosesc repere dispuse la distante de maximum 2,0 m, pentru a asigura respectarea grosimii placilor prevazute in proiect.

Turnarea betonului in scari:

  • La turnarea scarilor nu se admit rosturi de lucru, betonarea incepand de la partea de jos.
  • Se vor respecta aceleasi prevederi ca si in cazul turnarii placilor
4

Tratarea betonului

Se acorda o atentie deosebita in special planseelor, acestea avand o suprafata expusa mare.

Tratarea betonuluiPentru asigurarea conditiilor favorabile de intarire si prevenirea aparitiei fisurilor, se va asigura mentinerea umiditatii betonului minim 7 zile dupa turnare prin acoperirea cu materiale de protectie, stropirea periodica cu apa si, daca e cazul, aplicarea de pelicule de protectie (antievaporant).

Lipsa protectiei betonului conduce in mod inerent la aparitia fisurilor de contractie.

Materialele de protectie trebuie sa fie din prelate, rogojini etc. Stropirea cu apa va incepe dupa 2...12 ore de la turnare (in functie de conditiile atmosferice si stadiului de intarire a betonului) si se va repeta la intervale de 2.....6 ore. Cand temperatura mediului este mai mica de + 5°C, nu trebuie sa se foloseasca stropirea cu apa.

5

Decofrarea

Cofrajele fetelor inferioare la placi si grinzi se vor indeparta sub directa supraveghere a conducatorului punctului de lucru, incepand cu zona centrala si continuand spre reazeme. Popii de siguranta se mentin pana la atingerea a 85% din clasa betonului (de regula intre 7 si 21 zile in functie de conditiile atmosferice, caracteristicile betonului utilizat).

Partile laterale ale cofrajelor (la grinzi) se pot indeparta dupa 1-3 zile.

Decofrarea se face cu grija pentru a evita deteriorarea elementelor decofrate. De regula, imediat dupa decofrare si apoi la intervale regulate, se inspecteaza suprafata elementelor decofrate pentru a inregistra eventualele deteriorari/defecte si a lua masurile necesare de remediere.

Atentie! Nu este permisa indepartarea popilor de siguranta ai unui planseu aflat imediat sub altul care se cofreaza.


muncitor constructiiCALCULATOR MATERIALE >
Calculeaza-ti necesarul de TENCO x
muncitor constructii
( completati in mm )
( completati in m2 )
Completarea tuturor campurilor este obligatorie.
  • M100T: 0 Saci Tenco

    0 m³ de nisip uscat

  • M50T: 0 Saci Tenco

    0 m³ de nisip uscat

  • M25T: 0 Saci Tenco

    0 m³ de nisip uscat

Contact x

Date de contact

Calea Floreasca, nr. 169A, cladirea B,
etaj 7/8, sector 1, Bucuresti

Telefon

021 231 77 08/09

Fax

021 203 91 10

Email

contact@construiesc-singur.ro