Realizare stalpi

Stalpii sunt elemente structurale portante (in cazul structurilor in cadre), verticale, realizate de regula din beton armat.

Atentie! Se respecta planul de amplasare, cofrare si armare precizate de proiectant.

1

Cofrarea

Cofrarea stalpilor se face cu verificarea atenta a verticalitatii, rigiditatii, etanseitatii cofrajului. Trebuie prevazute ferestre de vizitare la baza stalpului si pe inaltimea acestuia la intervale de maximum 1,5 m.

2

Armarea stalpilor

Armarea stalpilor se face de regula cu carcase asamblate, alcatuite din bare verticale si etrieri legati pe toata inaltimea, cu exceptia zonei de imbinare cu barele de legatura din fundatie, unde etrierii se monteaza ulterior.

Inainte de taiere, barele trebuie curatate de rugina, avand grija ca dupa curatare sectiunea barelor si dimensiunile profilelor sa se incadreze in limitele impuse de standardul de produs.
Legarea armaturilor se face cu sarma la incrucisarile barelor si la colturile etrierilor. Asezarea carcasei in cofraj trebuie facuta cu grija pentru a nu o deforma sau misca elementul de cofraj ramas deschis.

Se leaga partea de jos cu barele de legatura din fundatii sau din stalpii de la nivelul anterior, se pozitioneaza si leaga etrierii pe zona de suprapunere a barelor.

Se verifica distanta dintre armaturi, se pun distantierii (acestia au un rol foarte important deoarece asigura stratul de acoperire cu beton al armaturii) si se inchide cofrajul.

3

Conditii pentru inceperea betonarii

Inainte de inceperea betonarii stalpilor este necesara verificarea:

 • starii betonului de la baza stalpului (curat, fara parti care se desprind, rugos)
 • integritatea, rigiditatea si etanseitatea cofrajelor
 • pozitionarea si stabilitatea armaturii ce va fi inglobata in beton
4

Betonarea

Betonarea stalpilor se face in mod curent de la partea superioara.

Atentie! Este interzisa turnarea betonului prin cadere de la inaltimi mai mari de 1,5 m. Daca turnarea nu se face cu pompa de beton, trebuie create ferestre in cofraj pentru introducerea furtunului cat mai aproape de pozitia de turnare.

Cand betonul turnat ajunge la nivelul ferestrei, aceasta se astupa de catre dulgher si se fixeaza bine pentru a nu fi impinsa de presiunea betonului, turnarea continuand prin fereastra urmatoare.

Indiferent de modul de turnare, betonarea se face fara intreruperi.

 

Atentie! Se accepta rosturi de lucru numai in pozitiile stabilite de proiectant (de regula in zona bazei acestora). Nu se admit rosturi de lucru inclinate rezultate din curgerea libera a betonului.

Betonul se vibreaza la fiecare strat de 30-40 cm grosime cu vibratoare de interior sau, in cazul sectiunilor mici de stalpi (de exemplu 40x40 cm), cu 
vibratoare de cofraj. In acest caz cofrajele trebuie prevazute cu sisteme de prindere pentru vibratoare. Daca nu se poate aplica vibrarea mecanica, se 
admite si compactarea manuala a betonului, cu o vergea, concomitent cu baterea cofrajului pe exterior cu un ciocan de lemn cu putin sub nivelul betonului 
turnat.

In timpul compactarii trebuie evitata ciocanirea armaturii pentru a nu o deplasa.

Compactarea se considera incheiata in momentul in care la suprafata betonului nu mai apar bule de aer si apare un strat subtire de apa.

Nu este recomandata folosirea curenta a compactarii manuale, avand in vedere in special ca prin vibrarea mecanica a betonului se asigura o masa compacta, cu porozitate scazuta a betonului, care conduce la:

 • rezistente mecanice mai mari
 • impermeabilitate sporita
 • rezistenta la inghet-dezghet
 • obtinerea suprafetelor mai netede, fara alveole
5

Decofrarea

Decofrarea stalpilor se face cand betonul atinge o rezistenta suficienta pentru preluarea sarcinilor (in functie de condiitile atmosferice, de regula 2-3 zile de la turnare).

Desfacerea cofrajului trebuie realizata cu grija, pentru a evita preluarea brusca a incarcarilor, ruperea muchiilor betonului sau degradarea materialului din care este construit cofrajul.

6

Tratarea betonului

Prima si principala metoda de tratare si protectie a betonului este mentinerea in cofraje.

Trebuie asigurata mentinerea umiditatii betonului minim 7 zile dupa turnare, protejand suprafetele libere prin acoperire sau stropire cu apa.


muncitor constructiiCALCULATOR MATERIALE >
Calculeaza-ti necesarul de TENCO x
muncitor constructii
( completati in mm )
( completati in m2 )
Completarea tuturor campurilor este obligatorie.
 • M100T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

 • M50T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

 • M25T: 0 Saci Tenco

  0 m³ de nisip uscat

Contact x

Date de contact

Calea Floreasca, nr. 169A, cladirea B,
etaj 7/8, sector 1, Bucuresti

Telefon

021 231 77 08/09

Fax

021 203 91 10

Email

contact@construiesc-singur.ro