Certificatul de urbanism este primul pas pe care trebuie sa il faci pentru obtinerea autorizatiei de construire.
Certificatul de urbanism nu permite construirea, ci informeaza cu privire la principalele caracteristici ale constructiilor ce se pot executa pe un teren (retrageri de la limitele proprietatii, alinieri, inaltime maxima, procent de ocupare a terenului etc.) si enumera actele ce se vor depune pentru obtinerea autorizatiei de construire, inclusiv avizele si acordurile necesare (utilitati urbane, protectia mediului, aparare civila etc.).
Ce este?
Este un act public eliberat la cerere de catre primaria localitatii/sectorului in raza careia se afla terenul, prin care se fac cunoscute solicitantului informatii despre regimul juridic (situarea in intravilan sau in afara acestuia), economic (destinatia - locuire, comert etc.) si tehnic (conditiile in care se pot face lucrari de constructii) al imobilului pentru care a fost solicitat.
Cel mai bine este ca prin acelasi document, sa se solicite certificat de urbanism si pentru bransamentele la diferitele retele de utilitati, altfel trebuie intocmite certificate de urbanism separate.
Unde se solicita?
La primaria localitatii/sectorului in care se afla terenul pe care vrei sa construiesti.
Acte necesare de emitere
Pentru emiterea certificatului de urbanism, solicitantul trebuie sa depuna la biroul de urbanism din cadrul primariei un dosar ce va cuprinde (cf. Normelor metodologice din 12 oct. 2009 de aplicare a Legii 50/1991):
- actul de proprietate
- cerere tip
- planuri topografice/cadastrale vizate de Oficiul de Cadastru - 1:500 si 1:2000. Planurile pot fi obtinute din documentatia cadastrala a terenului (daca dispuneti de ea) sau de la Oficiul de Cadastru teritorial (2 exemplare)
- chitanta care atesta plata taxei de eliberare a CU (copie)
- plan de situatie facut de proiectant, care poate fi cerut sau nu (planul de situatie al unei localitati, grup de cladiri, cladire se refera la geometria si pozitionarea in plan a constructiilor existente, strazi, trotuare, alei, cai de acces, eventual utilitatile)
Atentie! In unele cazuri autoritatile pretind contrar prevederilor legale documente suplimentare cum ar fi: memoriu in care sa se specifice scopul solicitarii, memoriu tehnic de arhitectura (descriere a proiectului din punct de vedere arhitectural) sau planuri desenate, plan de situatie cu constructia propusa etc.
Conform legii, CU se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii.
Atentie! Certificatul de urbanism poate cere intocmirea unui PUD sau PUZ atunci cand se solicita o derogare de la normele urbanistice sau acestea nu ofera suficiente informatii.
Planurile de urbanism (PUD, PUZ) sunt documentatii de urbanism care se realizeaza de catre specialisti atestati si se aproba de Consiliul local, prin care se modifica sau se completeaza regulile de urbanism existente (parametrii in care se poate construi) pentru un teren (PUD) sau o zona mai mare (PUZ).
Cand se solicita modificari la o cladire existenta sau atunci cand constructia propusa se va lipi de o constructie existenta (ex. alipire la calcan), este necesara realizarea unei expertize tehnice. Expertiza tehnica a constructiei este procesul prin care o constructie existenta este analizata de catre un expert atestat MLPTL (Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei).